Tuesday, 15 May 2012

Info Kesihatan


"GOUT" 




APA ANDA PERLU TAHU TENTANG GOUT

Gout merupakan sejenis sakit sendi yang berpunca dari kandungan asid urik dalam darah yang terlalu tinggi. Kaum lelaki mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi penyakit gout. Faktor kegemukan dan kekeluargaan turut memainkan peranan. Gout akan menyebabkan sakit sendi terutamanya di sendi ibu jari kaki yang bengkak dan merah. Seterusnya ia boleh menyerang sendi-sendi lain di samping boleh menyebabkan erosi pada sendi dan tumbuhnya gout tophus (bengkak pada sendi seluruh badan yang tidak sakit tapi berkekalan). Kejadian batu karang pada buah pinggang juga sering berlaku pada penghidap gout. Risiko sakit jantung turut bertambah bagi mereka yang menghidap gout.

Serangan gout boleh terbahagi kepada 2 jenis iaitu:- 

* Serangan akut (tiba-tiba). 
* Serangan kronik yang berpanjangan.

Serangan gout akut dikenal pasti sebagai serangan yang berulang-ulang, sendi menjadi bengkak dan rasa berdenyut berpanjangan dalam tempoh antara lima hingga enam hari. Pesakit datang mengadu dengan gejala tulang sendi mereka seolah-olah digigit.
Manakala bagi serangan kronik berpanjangan, walaupun pesakit tidak merasa berdenyut-denyut namun pesakit tetap merasa tidak selesa. Di samping itu tempoh kesakitan akan berterusan hingga mengambil masa yang agak lama dengan anggaran antara dua hingga tiga minggu. Bagi menghilangkan rasa sakit ini, biasanya pesakit terpaksa mengambil ubat penahan sakit.


Faktor-faktor berikut juga boleh menyebabkan gout:
1. Diet dan berat badan juga salah satu punca keadaan asid urik gout seperti kegemukan, satu diet protein tinggi, alkohol atau rendah kalori dalam diet.
2. Ubat juga boleh mendatangkan asid urik gout. Ia boleh meningkatkan asid urik dalam darah. Anda perlu berhati-hati apabila menggunakan ubat seperti aspirin dan diuretics.
3. Orang yang pernah mengalami penyakit ginjal, tekanan darah, kecederaan dan pembedahan berkemungkinan besar boleh mendapat gout.

Makanan yang patut di elakkan ialah:- 

* Makanan laut seperti ikan, kerang, sardin dan ikan bilis. 

* Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam. 

* Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung. 
* Daging merah. 
* Cendawan. 
* Yis (roti putih, roti manis).

"JAGALAH KESIHATAN ANDA"

No comments:

Post a Comment