Diet Mengikut Sunnah
Rasulullah S.A.W
Dalam aspek berkaitan etika pemakanan sihat, diet Rasulullah
SAW boleh dijadikan panduan dan ikutan kerana baginda adalah contoh teladan
yang terbaik buat semua umat manusia. Rasulullah SAW merupakan seorang yang
mementingkan khasiat dan mutu makanan yang diambil agar dapat sepenuh
keberkatan dan manfaat daripadanya.
Rasulullah SAW mengelakkan minuman susu bersama makanan
berprotin dan melarang memakan campuran pelbagai jenis daging. Baginda SAW
lebih banyak mengambil bijirin, sayuran dan buah-buahan kerana corak pemakanan
sebegini adalah sihat dan berkhasiat seperti juga yang disarankan oleh pakar
nutrisi pada hari ini.
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kadar
lemak yang rendah. Justeru, pengambilannya mengurangkan lemak di dalam badan
dan amat bermanfaat bagi mereka yang ingin mengawal kegemukan. Di samping itu,
ia juga mengandungi zat dan vitamin lain yang seimbang untuk kesihatan badan di
samping memantapkan lagi sistem pertahanan badan seseorang.
Rasullulah SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya
kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. Kita cubalah ikut cara diet Rasulullah
SAW agar sentiasa sihat dan tidak mengalami sakit perut ataupun keracunan
makanan.
Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:
1. Rasulullah tidak minum susu sewaktu
baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.
Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan
ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh
saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam ion+(Positive Ions) sedangkan
dalam makanan laut mempunyai ion-(Negetive Ions), jika kedua-dua jenis makanan
ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions)
yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan
teruk.
2. Rasulullah SAW melarang meminum susu
bersama cuka.
Kerana cuka boleh merencatkan penyerapan protin susu dan
kemasamannya boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan
boleh menyebabkan gastrik.
3. Elakkan meminum susu bersama makan
buah.
Contohnya koktel. kerana gabungan dua bahan ini boleh
meningatkan kadar keasidannya perut yang menyebabkan sebu dan gastrik.
4. Rasulullah SAW tidak makan ikan
bersama daging, telur atau daun salad.
Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan
darat bercampur makanan laut misalnya memakan nasi berlaukkan tom yam dan lauk
kenduri. Haiwan di laut dan di daratan mengandungi cas ion yang berbeza.. kalau
kita campurkan juga, sistem usus dalam perut kita akan rosak. jadi, ia
bakal mengundang penyakit dan membahayakan kesihatan.
5. Rasulullah SAW memakan buah-buahan
terlebih dahulu sebelum makan makanan berat, seperti gandum atau roti.
Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita
tak sepatutnya makan buah selepas makan nasi..Buah-buahan mengandungi
serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi, secara
automatik perut kita telah penuh dengan serat. jadi, kita tak akan makan nasi
dalam kuantiti yang banyak..
6. Nabi Muhamad SAW biasa memakan
bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.
Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:
“Al-Habbah
Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati”.
Pemakanan berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat
kerana ia kaya dengan bahan phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis
antioksidan yang berkuasa tinggi yang mampu meningkatkan sistem pertahanan
badan, menyihatkan jantung, mengawal penyakit kencing manis dan kegemukan
melampau (obesiti) serta juga mampu mencegah kanser.
Al-Hakam Bin Uyainah berkata:
“Adapun
Rasulullah SAW tidaklah Baginda tidur malam sehingga Baginda memakan Habbatus
Sawda’ dan madu. Begitulah jua amalan Baginda pada awal pagi untuk tenaga,
hafalan dan menghilangkan masalah lendir (lelah/asma).”
7. Baginda SAW juga memakan roti yang
diperbuat daripada gandum asli.
Gandum sempurna (whole grain wheat) mempunyai
perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar protein,
serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan
merendahkan kadar kolesterol.
Roti gandum mengandungi karbohidrat di mana setiap individu
memerlukan 50 hingga 60 peratus karbohidrat setiap hari untuk membekalkan
tenaga dan juga mempunyai zat-zat logam yang lain, vitamin dan serat untuk kepentingan
kesihatan manusia.
Dalam riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin
Salam ra meriwayatkan,
“Aku
melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping
roti gandum dan diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”.
Mengikut riwayat oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah berkata,
”
Keluarga nabi tidak pernah kenyang dengan memakan roti gandum dua hari
berturut-turut dan (pada hari mereka tidak memperolehi roti) mereka memakan
tamar”.
8. Buah tamar
sememangnya sinonim dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW, ia
dianggap sebagai makanan yang sempurna kerana ia mengandungi pelbagai khasiat
yang diperlukan untuk kesihatan manusia.
Kandungan serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta
gabungan beberapa zat lain yang terkandung di dalam buah tamar menyebabkan ia
amat berkhasiat dan sentiasa digemari dan menjadi hidangan penting bagi nabi
dan keluarga. Manakala buah tamar pula mempunyai unsur- unsur seperti
karbohidrat, protein, serat, lemak serta zat logam yang lain untuk melengkapkan
lagi hidangan tersebut.
Bukhari dan Muslim meriwayatkan; bahawa Aisyah berkata,
“Ada
ketikanya dapur rumah kami tidak berasap selama sebulan. Yang ada (untuk
dijadikan makanan) hanyalah buah tamar dan air. Melainkan kadangkala diberikan
kepada kami sedikit daging”.
9. Nabi SAW juga memakan buah-buahan
lain seperti tembikai.
Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi
meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata, “Rasulullah pernah memakan
buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.” Tembikai
mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan
yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit
terutamanya kanser.
10. Di samping itu, Rasulullah SAW juga
mengemari sayuran dari jenis mentimun (cucumber).
Mentimun kaya dengan air justeru ia menyejukkan badan. Di
samping itu, mentimun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang
kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang
diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot, tendon,
ligamen dan tulang. Oleh kerana mentimun mengandungi banyak air, maka
pengambilannya dengan makanan yang berserat merupakan satu langkah yang baik
kerana ia akan memberi manfaat yang lebih berkesan kepada kesihatan tubuh badan.
11. Nabi SAW juga menggalakkan
penggambilan madu.
Baginda SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur
sedikit madu setiap pagi. Ia mennghindar daripada segala penyakit.
“Dari
perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya
ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu
benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”–(An-Nahl: 68-69)
12. Nabi SAW sentiasa mengamalkan
banyak meminum air
dengan meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan
tangan kanan dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut.
Hal ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi
kuman dan bacteria yang merbahaya kepada kesihatan.
Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika
sesi menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun
setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta
mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya
setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar
tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.
13. Nabi Muhamad SAW melarang manusia
makan dengan banyak dan melampau.
Diriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari
Rasulullah SAW:
نحن قوم لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع
“Kita
(kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan
sebelum kenyang.“
Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan
berhenti sebelum ia kenyang. Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi
1/3 daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya
dengan ruang kosong (udara).
14. Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasalam
juga menyuruh menjamah secubit garam sebelum makan untuk
menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan
setelah makan.
15. Baca basmalah dan berdoa sebelum
dan setelah makan. Cucilah tangan juga sebelum dan selepas makan.
– Doa sebelum makan;
اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَأَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ
“Ya
Allah berkatilah kami padanya (makanan kami) dan kurniakanlah kami makanan yang
lebih baik darinya.”
Dari Muad bin Anas r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda,
“Sesiapa
yang selesai makan, kemudian menyebut, ‘Alhamdulillah- illazi ath’amani haaza,
wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin’, akan diampunkan
dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR
Tirmidzi)
16. Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan
dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick. Dari Jabir
r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda:
“Jangan
engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum
dengan (tangan) kirinya.” (HR Muslim)
Apabila selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli
saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari,
iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna
makanan tanpanya makanan tidak hadam).
“Dan
janganlah ia mengelap tangannya dengan mindil/tuala hendaklah ia menjilati
tangannya, kerana seseorang itu tidak mengetahui pada makanannya yang mana yang
mengandungi berkat untuknya, sesungguhnya syaitan itu selalu mengintai untuk
merampas harta manusia dari segala penjuru sehingga di tempat makannya. Dan janganlah
ia mengangkat shahfahnya (bekas makanan) hingga menjilatinya dengan tangan,
kerana sesungguhnya pada akhir makanan itu mengandung berkat.” (Kitab Silsilah hadits-hadits shahih no. 1404).
Berkata Imam Nawawi, tentang makna
kalimat “Pada makanannya yang mana yang diberkahi.” Ia
berkata: Sesungguhnya makanan yang dihidangkan untuk manusia itu mengandung
berkat, sedang dia tidak mengetahui apakah berkat itu pada makanan yang ia
makan atau pada sisa makanan yang melekat di tangannya atau pada sisa makanan
di dalamshahfah atau pada suapan yang jatuh. Demikian hendaklah ia
menjaga semua itu agar selalu mendapat berkat. (Fathul Bari 9/578).
17. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan
bukan makanan yang menunggu kita.Makan dan minum perlulah dalam keadaan duduk tidak
berdiri, baik sekali makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah lutut sambil
menekan perut. Hikmahnya dapat mengawal kuantiti makanan disamping mengatasi
kembung dan senak perut.
18. Makan berjamaah bersama keluarga
atau sahabat.
Berkenaan dengan seseorang yang datang kepadanya dan
Rasulullah SAW bersbda;
“Wahai
Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang.” Maka Rasulullah
berkata: “Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri.” Orang itu menjawab:
“Benar, Ya Rasulullah!” Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap
makananmu.”
19. Rasulullah SAW melarang
meninggalkan makan malam.
Sesiapa yang meninggalkan makan malamnya, dia akan
mempercepatkan tua sebelum masanya kerana keasidan serta tahap kolestrol dalam
darah dan badannya akan berganda. Makanlah sekadar mengisi perut (bukan
kenyang) walaupun dengan sebiji kurma untuk proses penghazaman dan proses
metabolisma gizi-gizi makanan ke saluran bahagian lain sebab semasa tidur
pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap kesihatan kita.
Masa bayi terbukti prosesnya, masa dewasa ianya statik tetapi
memperbaiki mana-mana unit dalam badan kita dapat difungsikan dan kerana itu
kadang lepas bangun tidur seseorang merasa segar dan bertenaga.
Para penzuhud berpendapat makan malam mampu memberi tenaga
untuk berqiam malam untuk beribadat.
20. Elakkan kekenyangan sebelum tidur
kerana ia berperangai seperti Firaun di samping
mudah dipengaruhi syaitan. Suatu ketika Nabi Yahya a.s. berbual dengan
iblis; Berkata iblis: “Ya ada, kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku
membuat kamu merasa berat untuk bersolat dan berzikir”.
Dari segi kesihatan pula adalah tidak digalak makan sekurang
kurang 2 jam sebelum tidur kerana tidur dengan kekenyangan boleh
memudaratkan sistem tubuh badan. Makanlah sebelum jam 9.00 malam dan jika lapar
selepas makan berat awal, pada jam 6-7 malam, ambillah hanya sedikit makanan
sekurang-kurangnya 2 jam sebelum masuk tidur.
21. Berpuasa
selama sebulan pada bulan Ramadhan dan
disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang
berkekalan sepanjang hayat.
Apabila bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air
sejam sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu
imsak. Ini adalah perlu bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa.
Manakala apabila berbuka puasa pada waktu Maghrib, perlu disegerakan dengan
memakan 3 biji kurma atau manisan dan segelas air terlebih dahulu.
22. Islam melarang penganutnya untuk
meminum arak, memakan babi dan anjing serta keluarganya, binatang
dan tumbuhan yang beracun, berbisa dan berbahaya. Dilarang juga memakan najis,
(darah, nanah, air mazi dan sebagainya) serta serangga yang hidup melata, jijik
lagi beracun.
Oleh itu, pengambilan diet dan menghindari larangan seperti
di atas yang diamalkan oleh Rasulullah SAW merupakan aturan yang baik untuk
mengekalkan kesihatan dan ia telah pun dibuktikan akan kelebihannya melalui
kajian sains semasa. Justeru, amalan pemakanan yang dipamerkan oleh Rasulullah
SAW seharusnya diikuti dan dicontohi oleh semua peringkat umur demi kesihatan
yang mantap, kelangsungan hidup dan penyemprnaan ibadah yang bermutu.
No comments:
Post a Comment